Paniek in de polder

Even geleden ontstond er grote ophef. Paniek in de polder. Een gemeente waarvan we niet dagelijks horen, zou een wereldomvattend besluit gaan nemen: een van ’s werelds tech-giganten mocht een datacenter in hun achtertuin bouwen, lees: de omringende landbouwgrond. De politiek ging over de kop: mag een gemeente wel zulke vérstrekkende besluiten nemen? Moet er geen landelijk datacenterbouwbeleid met bijbehorende ambtenaren komen? Ook natuurminnend ‘groen’ Nederland ging over de kop. Moeten we ons schaarse groen vol zetten met dit soort blokkendozen van 250 voetbalvelden groot? Vinden we het oké als 1 zo’n blokkendoos meer schaarse energie verbruikt dan 460.000 huishoudens? Dat is: 115 windturbines (10% van wat we nu aan windenergie hebben in Nederland) of 14 vierkante kilometer aan zonnepanelen (10% van het huidige zonvermogen).

 

En dáár hadden ze me. Uit onze eigen publicaties voor diverse opdrachtgevers weten wij al járen dat datacenters energie-slurpers zijn. En tóch stapte ook Team T&IC volledig over naar de cloud – nou ja ‘cloud’, naar opslagruimte op een server in één van die blokkendozen. Toch bewaren we ieder e-mailtje, iedere versie van een tekst- of vorm-bestand, iedere ooit gebruikte foto, ieder familie- of vakantiekiekje – ook de mislukte. Want opruimen kost meer energie dan ‘gewoon laten staan’. Euh, nou, nee dus! Alles klakkeloos bewaren, in één van die datacenters, dát kost past energie.

 

Team T&IC staat óók voor een positieve houding, voor optimisme over hoe en dat de wereld beter kan. Dus gaat bij T&IC het roer om! Grote schoonmaak in opgeslagen data!! Het digitale archief van wat we ooit creëerden, wordt drastisch uitgedund. Evenals onze databank aan beeld- en fotomateriaal. Van de lange reeksen digitale magazines die we maken, blijft voortaan – in overleg met de opdrachtgever natuurlijk – slechts een beperkt aantal edities online… en meer. Kleine stapjes voor de mensheid, maar als we het met z’n allen doen uiteindelijk een reuzestap voor planeet aarde.